top of page

Lamsstoofpotje met

Qantelaar

Bloem de stukken lamsvlees, en schroei deze rondom dicht op hoog vuur in  boter.  Leg niet teveel stukken tegelijk in de pan. Kruid het vlees tijdens het dichtschroeien met peper en zout.

Snipper en fruit in een grote kookpot de uien en look in een weinig boter. Zorg dat deze fruiten, en dus niet bruin bakken. Doe het lamsvlees bij de ui en look in de grote kookpot op een laag vuur.

Warm de Qantelaar op in de pan waarin je het lamsvlees aanschroeide. Maak eventuele bakresten los. Voeg de warme Qantelaar bij de rest op een laag vuur. Doe er 1 eetlepel dragonazijn, 1 eetlepel luikse stroop, 2 blaadjes laurier, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn en 1 kruidnagel bij en laat gedurende een uurtje zacht stoven zonder deksel. Roer af en toe om.

Voeg na een uurtje stoven de peterseliewortel, aardappel en in julienne gesneden wortelen toe. Laat rustig verder stoven, en roer af en toe om.

Eens de saus de gewenste textuur heeft bereikt, laat je het geheel verder stoven mét deksel. Voeg later eventueel nog wat extra vocht toe indien nodig. Ideaal hiervoor zijn uiteraard nog wat bier, of wat wildfond. Een klein beetje echte kriek en vlaams oud bruin vormt hierbij een eventuele mooie aanvulling op Qantelaar als extra bier in de saus.

Besmeer een snede peperkoek en een bruine boterham met een laagje granenmosterd, en leg deze na een uur en een kwartier stoven in de pot met de mosterdzijde naar onder. Voeg ook de erwten toe en laat nog minstens een kwartiertje verder stoven. Proef vanaf nu af en toe een stukje vlees, totdat je merkt dat het vlees zacht is. De stooftijd kan makkelijk variëren tussen de anderhalve en drie uren afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Voeg vijf tot tien minuten voor het serveren de boontjes toe aan het stoofpotje, roer om en dien op wanneer de boontjes beetgaar zijn.

Bak frietjes of kroketjes en voorzie mayonnaise, en serveer met een kwaliteitsvol donker degustatiebier of een rijke, intense rode wijn.

Ingrediënten (voor 3 à 4 personen)

- 1kg lamsschouder, in gelijke stukjes

- 2 grote uien

- 3 teentjes look

- 100gr erwten, diepgevroren

- 200gr prinsessebonen, vers

- 1 grote aardappel

- 1 peterseliewortel

- 2 wortelen

- 0,5l Qantelaar

- 1 eetlepel luikse stroop

- 2 eetlepels graanmosterd

- 1 eetlepel dragonazijn

- 1 snede peperkoek

- 1 bruine boterham

- Tijm, rozemarijn, kruidnagel, laurier, zout, peper,

  melkerijboter, bloem

bottom of page